Aquesta modesta capella romànica es dreça a mig camí del Puig Segalar, enmig de boscos de pins i alzines, i s’hi accedeix fàcilment pel camí que va des de la Creu fins dalt el turó i cap a Garrigoles.
Del primitiu temple momés en queda la nau, rectangular i senzilla. L’absis ha desaparegut i en el seu lloc es va aixecar un mur en angle recte respecte els més llargs, que constitueix la façana principal de l’edifici i en el que s’hi va obrir la porta d’accés, de manera que el temple ara està girat, amb la porta a llevant i la façana romànica original convertida en capçalera una vegada tapades totes les obertures.
Malgrat que no hi ha dades documentals que ho puguin confirmar, sembla que l’estructura romànica original és del s. XI, mentre que l’actual façana pertany al s. XVIII.
Gràcies a la restauració del 1986 es van poder recuperar alguns elements arquitectònics i l’aspecte original de bona part de la nau. Es van tornar a obrir algunes obertures que estaven tapades, finestres i la porta primitiva; fou retirada la capa d’enguixat modern de les parets interiors i la volta i es va refer l’enrajolat del terra.
Durant anys l’ermita de Sant Grau ha gaudit de la veneració popular. Des de sempre, sense que es conegui cap període d’interrupció, el dia de Sant Grau, el 13 d’octubre, els veïns d’Albons i rodalies pugen a l’ermita pel vell camí per celebrar la diada. Com que el temple es troba tancat durant la resta de l’any, la imatge del Sant es desa a l’església del poble, però se’l puja expressament aquell dia per celebrar el culte.